perjantai 18. tammikuuta 2013

Tuomo Björkstenin haastattelu


Haastattelimme toimittaja-luontokuvaaja Tuomo Björksteniä hänen vieraillessaan Sammon keskuslukiolla Median makupaloja - luentosarjassa 19.12.2012. Björksten aloitti uransa jo nuorena kirjoittamalla formuloista. ”Olin 12-vuotias, kun tajusin, että jee täähän on hauskaa!”



Miten on, oletko kirjoittanut myös kaunokirjallista tekstiä?
- En, kyllä se on ihan oma lajinsa. Haaveilin lapsena kaunokirjailijan urasta, mutta ajattelin silloin, ettei se ole minua varten, liian pitkiä tekstejä. Kaunokirjallisuudessa on liian vaikea rytmi vaikka kirjoittaja ammentaakin faktoista fiktiota.

Kumpi on mielestäsi hauskempaa, työskennellä kiinnityksellä vai freelancerina?
- Freelancerina saa suunnitella rennommat aikataulut työskentelylleen kuin kiinnityksessä, jossa työajat ovat kiinteät ja siten työ on raskaampaa. Toisaalta freelancerin pitää itse olla aktiivisempi.

Erikoistuneet toimittajat ovat koko ajan vähentymässä. Haluaisitko itse erikoistua johonkin tiettyyn aihepiiriin?
- En halua erikoistua, sillä yleistoimittajia tarvitaan enemmän ja etenkin, koska se on tylsää. Nyt saan tehdä juttuja useista aiheista.

Kotisivuillasi kerrot, että pidät valokuvaamisesta ja hyvästä journalismista. Mitä on hyvä journalismi?
- Hyvä journalismi on perusteellista; se kysyy sekä vastaa ja pystyy myös ennakoimaan heräävät kysymykset. Se on älyllisessä mielessä viihteellistä ja antaa ihmisille oivaltamisen ilon. Hyvä journalisti on tasapuolinen ja perusteellinen.

Mainitsit luennollasi, että toimittajan on tärkeää lukea lehtiä. Kuinka paljon sinun tulee luettua niitä?
- Luen enimmäkseen sanomalehtiä, kuten Helsingin Sanomia ja New York Timesia ja The Timesia mutta myös Aku Ankkaa tulee selattua. Säännöllisesti luen seitsemää lehteä.

Entäs sitten luontokuvaajapuoli, onko se enemmän työ vai harrastus?
- Kyllä siinä niin on tainnut käydä, että harrastus on muuttunut työksi. Olen tehnyt myös hääkuvauskeikkoja, ja oppinut tuntemaan ne piirit. Myös muut valokuvaushommat kiinnostavat.

Mikä on mielestäsi parasta valokuvauksessa?
- Se oikean hetken metsästys ja nopea reagointi. Esimerkiksi kun näkee eläimen juoksevan pensaan taakse, ja tietää mistä se seuraavaksi juoksee näkyviin. On mahtava tunne, kun ennakointi palkitaan.

Näin lopuksi, miten journalisteiksi haluavien opiskelijoiden kannattaisi lukiossa ollessaan valmistautua tulevaan uraan?
”Prosenttilaskuja tarvitsee yllättävän paljon. Muun muassa useimmat grafiikat perustuvat niihin.”

Entäpä lukeminen, onko siitä paljon hyötyä?
”Ei niinkään määrällisesti, mutta tyylilajeihin kannattaa kiinnittää huomiota, ja ylipäänsä tekstin rakenteeseen.”

Äidinkieli 2:een kannattaa siis panostaa. Myös yleissivistys ja ideointikyky ovat tärkeitä vahvuuksia.

Yhteistyössä Elviira Luoma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti